Nahoď sa do Vivien!

Tak som si brázdila instagram a čo nevidím…hmm, na Veronike @specialeditionlife som narazila na krásnu sukňu. Odkiaľ ju má? Kliknem – @vivien.mihalish. Krásne vecičky šije tá baba! Sukne, šaty a ešte aj také, čo sa hodia do môjho štýlu. Tak toto som si nemohla nechať ujsť… Kontaktovala som Vivien, dohodla sa s ňou, cestovala do Bratislavy, navštívila ju priamo u nej doma, kde šije tieto krásne veci, nafotila pre vás pár fotiek a k tomu som túto šikovnú handmade babu vyspovedala:

Ahoj Vivien Mihalish, prezraď nám, kto sa skrýva za touto značkou a menom.

Ahoj Katka, za značkou som ukrytá ja, Veronika. Oblečenie navrhujem, vyberám materiál, tvorím strih, šijem, často aj fotím a napokon komunikujem a riešim všetko okolo. No a nesmiem zabudnúť na moju kamarátku a modelku Lindu, ktorá je takpovediac tvárou Vivien Mihalish. 

Odkedy sa venuješ šitiu a handmade tvorbe, ako to všetko vzniklo?

Šijem už 8 rokov, ale až po štyroch rokoch na strednej som sa začala pohrávať s myšlienkou niečo ušiť a dať to aj na sashe. Bol to neuveriteľne dlhý proces, uvedomiť si, že tvorba odevov je to, po čom túžim, vždy mi v tom niečo bránilo, mala som strach, málo času kvôli škole a brigádam, preto som tvorila zúfalo málo kúskov, ktoré som občas nafotila, dala do sashe galérie a bez snahy „sa predať“ som čakala, či si nájdu majiteľku. Vždy som sa potešila, keď si niekto šaty kúpil a postupne ma začalo iritovať to, že nemám čas rozvíjať tvorbu viac. Zlomilo sa to v momente, keď som písala bakalárku a jedno dievča mi napísalo, že by si želalo svadobné šaty. Musela som jej odpísať, že to nestihnem kvôli školským povinnostiam a neuveriteľne som sa nahnevala. Počas prázdnin po uzavretí bakalárskeho štúdia som sa do toho pustila viac a na jeseň sa prihlásila na prvé Sashe v Tržnici. Bolo skvelé vidieť záujemkyne o moje odevy, a tak som sa počas magisterského štúdia žurnalistiky do toho pustila naplno. Založila som si živnosť a pomedzi prednášky a brigádu šila. Obrovskou výhodou bolo, že som už nemusela ďaleko dochádzať a že mi môj drahý dovolil polovicu obývačky premeniť na dielničku.

Čo ťa v tvorbe inšpiruje, odkiaľ čerpáš nápady? U teba doma som si všimla množstvo kníh o móde. 😉

Množstvo? 😀 Mám ich zúfalo málo 😛 Inšpirujú ma ľudia na ulici, tiež fotografie zo street stylu, módne prehliadky zahraničných dizajnérov, módne magazíny, tiež instagram a pinterest, aj tie knižôčky a samotné klientky. Žijem pre inšpiráciu.

Z akých materiálov šiješ a čo prevažne?

Šijem predovšetkým z prírodných materiálov. Moje šaty, sukne či kabátiky, čo je základ mojej tvorby, sú vyrobené z bavlny, viskózy, hodvábu, vlny, ľanu, alebo zmesiek týchto materiálov. Ak použijem polyester, musí ma poriadne zaujať, väčšinou je to tyl alebo nejaká atypická koženka.

Ak za tebou prídem s konkrétnym nápadom, ušiješ mi podľa želania, alebo máš už vopred pripravené veci, ktoré predávaš?

Aj-aj. Mám dostupnú kolekciu, kúsky, ktoré si mestské princezné a každodenné víly môžu vyskúšať a hneď kúpiť, prípadne ich viem mierne upraviť, ak treba. A potom môžu prísť s konkrétnou požiadavkou šiat (alebo iného odevu). Mám rada, keď sme štýlovo na rovnakej vlne a potom to ide úplne samo.

Aký štýl ty sama preferuješ? Nosíš to, čo šiješ?

Áno, ale trošku v temnejšom kolorite 😀 milujem čiernu farbu a tmavé odtiene. V mojom šatníku nenájdete nohavice, rovnako tak v mojich kolekciách (iba culottes), aj v treskúcej zime nosím sukne a šaty, takže áno, nosím to, čo šijem. Ale pravdupovediac, sebe šiť nestíham.

Si mladá baba, kam to chceš pracovne dotiahnuť?

Bola by som šťastná, keby ma tvorba Vivien Mihalish živila, aby som sa jej mohla naplno venovať. Som otvorená aj učiť niekoho šiť, aj keď sama by som potrebovala niektoré veci ešte doučiť. Chcela by som aj písať, šíriť osvetu ohľadom pomalej a etickej módy a mám aj pár nápadov na knižky.

Kde všade ťa nájdeme?

Najlepšie je ma follownúť na instagrame, pretože čerstvé modely spod stroja hneď vešiam tam. Tam si ich viete hneď nájsť, rezervovať, či kúpiť. Pár kúskov zo starších kolekcií je v mojej galérii na sashe.

https://www.instagram.com/vivien.mihalish/?hl=sk

https://www.sashe.sk/VivienMihalish

Ďakujem Veronika za rozhovor a prajem veľa úspechov v tvojej tvorbe! 😉
Za fotky ďakujem Tom Loft.

Sledujte ma