O charitatívnom kalendári

Poviem vám, vytvoriť kalendár nie je žiadna hračka a navyše, keď si zmyslíte, aby mal aj nejaký význam a nebol len o fotografiách.

Ako to všetko začalo?

V máji 2018 mi hlavou prebehla myšlienka nafotiť fotografie slovenského oblečenia aj s typickými ľudovými vzormi v pinup – vintage – retro štýle. Ľudové vzory vtedy frčali všade vo veľkom a mne začalo vŕtať v hlave, ako by sa dali tieto vzory nakombinovať do retro looku. 

Na instagrame som v stories dala výzvu, kto ide do toho so mnou. Ozvala sa mi štylistka Miška Grznárová, a to bola pre mňa neskutočná pomoc! Všetky stylingy som mohla prenechať jej, mala predsa len viac kontaktov a prehľadu, čo kde zohnať. Oslovovali sme hlavne handmade tvorcov, aby sme podporili ich tvorbu a upustili trošku od ľudových vzorov.

Prišlo však leto a kvôli dovolenkám sa projekt zbrzdil. S Miškou som sa osobne stretla na výstave Trenčín – Mesto módy, kde sme oslovili nejakých vystavovateľov a dohodli sa na ďalšom postupe.

A čo ďalej?

Po návrate z výstavy mi ale začalo vŕtať v hlave – nafotím foto a čo? Dám to na fejsbúk, instáč a čo? To bude všetko? Toľko ľudí zapojených do projektu len kvôli fotkám? Nemal by mať tento projekt nejaký vyšší zmysel? Nejaký úžitok? A vtedy mi napadlo vytvoriť z toho kalendár, ale nie hocijaký. Charitatívny. Presne som vedela, komu by peniaze poputovali. Som učiteľka a najbližšie mám k deťom. Voľba bola teda jasná. Malo by to byť centrum, nadácia alebo združenie, ktoré sa stará či pomáha predovšetkým deťom.

Centrum Svetielko so sídlom v Prešove (http://www.svetielko-po.sk/) poznám už dlhší čas a niekoľko rokov im prispievam 2 % z dane. Oslovila som ich a samozrejme, neboli proti. Vedela som, že sa venujú psychicky i fyzicky hendikepovaným deťom a vyzbierané peniaze za kalendár by boli v dobrých rukách. 

Čas tlačil…

Kým sa mi ale podarilo zosúladiť termín fotenia spolu so štylistkou Miškou, vizážistkou Dajanou Polákovou, fotografkou Zuzkou Madarászovou aka Butterfly creative by Susy a voľným termínom v ateliéri Studio Zweng v Bratislave, bol koniec októbra.

V ateliéri boli majitelia neskutočne ústretoví, za čo im veľmi pekne ďakujem! Fotili sme dokopy asi 6 hodín a jeden outfit striedal druhý. Cvak, cvak, 10 – 15 minút fotenia na každý styling a šup sa zase prezliecť. Musela som vymýšľať pózy, aby sa neopakovali a poviem vám, pre neprofesionálnu modelínu ako som ja, to nie je až také jednoduché. Predsa len, nie som naučená, ako sa tváriť a ako pózovať, mám len prax asi zo 14-tich fotení. 😀 Do toho prišli ešte komplikácie s mejkapom, keďže jedno moje oko začalo zle znášať lepidlo z umelých mihalníc a linky a tiene sa museli pravidelne opravovať. Nešlo teda všetko ako po masle, ako vidíte, vlastne čítate. 😀

Fotografke Zuzke som dala deadline na fotky a do 3 dní boli vybrané, upravené, vyretušované, hotové! S celkovou úpravou som bola veľmi spokojná a Zuzke tiež ďakujem za rýchlu a dobre odvedenú prácu!

Čo som si ale hneď na začiatku projektu neuvedomila?

Bolo to, koľko kusov kalendára vytlačiť, aby sa predal a kto zaplatí celý náklad…

Približne od októbra som spolu s centrom zháňala sponzorov, bohužiaľ, z rôznych dôvodov sa to nepodarilo. Dnes viem, že na takýto projekt treba oveľa viac času a sponzorov zháňať už minimálne od leta. 😀

Projekt bol však rozbehnutý, fotky pripravené a vzdať som to nechcela. Rozhodla som sa, že dám vytlačiť 500 kusov kalendára (nevedela som, podľa čoho to mám odhadnúť, tak na základe menšieho prieskumu som zvolila toto číslo) a celý náklad zacvakám sama, predsa, bol to môj nápad. Musela som siahnuť do svojich rezerv, čo vám poviem 😀 (aby ste mali predstavu, tak ma to stálo približne dve fakt luxusné dovolenky) a dúfala, že sa mi aspoň časť vráti a vyzbiera sa dostatok aj pre centrum.

S Centrom Svetielko sme sa dohodli na tom, že sa vytvorí stolový, pracovný kalendár a grafiku a tlač som zverila kámoške Katke z PUNC Reklama. Robila, čo mohla, naháňala grafika, tlačiareň a po 3 týždňoch, v druhej polovici novembra 2018,  som „držala v rukách“ (lepšie povedané v kufri auta) 500 kusov čerstvých výtlačkov.

Poviete si, super!

Ale až teraz nastala tá najťažšia chvíľa… Predať ich! 😀 A navyše, keď už ani nebolo toľko času… Vianoce sa blížili, väčšina firiem i ľudí už kalendáre mali a vedela som, že ľudia si kúpia kalendár tak maximálne do polovice januára.

Takže som musela zapojiť všetky svoje sily, kontakty, oslovovať ľudí súkromne, na fejsbúku aj instáči, neustále pripomínať, že sa dá kúpiť kalendár, niekedy som mala pocit, že už fakt otravujem (tým, ktorí teraz súhlasne prikyvujú hlavou, sa ospravedlňujem :D), ale inak sa nedalo, ak som chcela čo najviac predať.

Moja veľká vďaka patrí handmade tvorcom ako Wrtulka, Miko handmade, Serish, Vivien Mihalish, Le Bonbon Bijoux, LukZu Design, Rouz – Handmade by Žofia Nedopílková, Smile for Summer, Rolinda, ďalej firme Pravé slovenské, šéfredaktorke časopisu Harmónia Andrejke Hinkovej Tarovej, ktorí ma neúnavne podporovali buď zakúpením kalendára, darovaním výrobku alebo mediálnou a morálnou podporou. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na Centrum Svetielko, ktoré predávalo kalendár aj na rôznych vianočných trhoch, investovalo do toho čas, oslovovalo klientov a rodičov, štylistku Michaelu, fotografku Zuzku, ktoré sa snažili oslovovať ľudí z okolia.

Ďalšie ďakujem patrí mojim kamarátkam blogerkám, kamarátom v súkromí, firmám, spoločnostiam, kolegom zo školy, followerom z instagramu, ktorí si zakúpili kalendár, či ho zdieľali na sociálnych sieťach, jednoducho všetkým, ktorí sa akokoľvek snažili podporiť tento môj charitatívny projekt.

Kalendár sa ocitol v rukách hudobníka Ondreja Kandráča, u jednej politickej strany zásluhou známeho a vďaka Dominikovi – Serishovi ostal jeden kus aj v televízii Markíza, keď ho tam pozvali do Telerána. 😉  Ďakujem!

Hudobník Ondrej Kandráč a môj kalendár

Je ale jedna vec, ktorá ma trošku (viac) sklamala…

Všetci handmade tvorcovia a ľudia zapojení do celého projektu dostali fotky na vlastné použitie a 1 ks kalendára zdarma (pripomínam, že všetko išlo z mojich peňazí). Bohužiaľ, sklamal ma prístup niektorých týchto ľudí, keď nielenže neboli schopní podporiť tento projekt zakúpením aspoň jedného kalendára (niektorí aspoň slušne odpísali), ale od pár z nich sa mi nedostalo ani obyčajné ĎAKUJEM na môj mail, kde som im všetky informácie ohľadom kalendára aj fotky zaslala. Ale aj to je život a aj na takýchto veciach sa človek učí a spoznáva realitu… Myslím si však, že by sa mali ľudia naučiť seriózne odpisovať na maily, pokiaľ s niekým spolupracujú, aj keď tá odpoveď by mala byť negatívna.

A teraz už prejdime k veci, ktorá vás asi najviac zaujíma.

Vrátili sa mi aspoň čiastočne investované peniaze? Vyzbieralo sa niečo pre Centrum Svetielko? Koľko sa vyzbieralo? Predala som všetky kalendáre? 

Nebojte, zodpoviem vám na tieto otázky. 😉

Nie, nepredala som všetko. Ostalo asi 100 kusov kalendárov. Môžem si ale vydýchnuť a pogratulovať, že aj napriek takému krátkemu času sa podarilo vyzbierať dostatok peňazí na to, aby sa aspoň časť vrátila mne a vyzbieralo sa pre centrum.

Môj osobný vklad do celého projektu bol minimálne 350 € (mimo peňazí, ktoré sa mi vrátili za tlač kalendárov) a pre Centrum Svetielko sa podarilo získať 453 €.

Málo? Možno. Osobne som si dala limit vyzbierať aspoň 500 €, čo bolo o chlp. Som však rada, že som mala možnosť spoznať mnoho skvelých ľudí, zistiť, ako ťažko je dotiahnuť takýto projekt do úspešného konca a že aj takáto suma niekomu pomôže. Deťom, ktoré to potrebujú. Centrum sa rozhodlo investovať tieto peniaze do muzikoterapeutickej miestnosti na rôzne nástroje, nech je deťom veselšie a pomôže im to rozvíjať ich zmysly.

A na záver ďakujem všetkým za spoluprácu:

Zuzana Madarászová – fotografka

Michaela Grznárová – štylistka

Dajana Poláková – MUAH

Photo Studio Zweng – poskytnutie priestoru na fotenie

PUNC Reklama – grafika a tlač kalendára

Anela Dress, Bagit, Dyonadresses, fioreLino handmade, Chalany, Champeriko, Jankiv Siblings, Le Bonbon Bijoux, LukZu Design, Miko handmade, Petra Weingart, Pravé slovenské, Rolinda, Rouz – Handmade by Žofia Nedopílková, Serish, Smile for Summer, Vivien Mihalish, Wrtulka

A ako ma isto poznáte, s vymýšľaním projektov som neskončila. 😀

A ešte niečo z backstage a náhľad kalendára. 😉

Sledujte ma