Retro á la Rouz

Každý chlap sa pozrie za peknou sukňou… a ešte k tomu, keď je od Rouz! No povedzte, ktorá z nás sa nerada parádi a nechce sa páčiť?!

Rouz som sa dostala cez FB, keď ma sama oslovila na spoluprácu, aby som jej zapózovala v jej retro-folk sukničkách a doplnkoch. A keďže sukienky od nej sa mi veľmi páčili, slovo dalo slovo a v januári som už sedela vo vlaku smer Brno, kde žije a tvorí. Napriek tomu, že je Slovenka, do Brna ju zaviala práca a láska.

V krásnom prostredí reštaurácie so svojráznym retro fotografom Jirkom Lubojackým sme cvakali jeden záber za druhým. Naozaj som sa asi prvýkrát cítila ako fotomodelka, keďže ma aj vizážistka Ivonka obskakovala a dokonca nám prišla pomôcť a podporiť blogerka Stylemon.

No a keďže Rouz-ina tvorba je naozaj originálna a zaujímavá, rozhodla som sa urobiť s ňou krátky rozhovor, aby ste ju spoznali bližšie:

Ahoj Rouz, prezradíš, kto sa skrýva za touto značkou a prečo práve názov Rouz?

Moje meno je Žofia Nedopílková. Sama by som sa definovala ako všehochuť. Názov Rouz symbolizuje ružu. K Rouz som sa dopracovala asi z opačného konca, ako by to spravila väčšina ľudí. 

Moje pôvodné zameranie je technického rázu. Pracujem ako strojný inžinier, kde nie je veľký priestor tvorivo sa vyšantiť a keďže ja som človiečik kreatívny, časom som začala pociťovať akýsi deficit a potrebu sa nejakým spôsobom vyjadriť. Nevedela som, čo konkrétne, iba to, že chcem vytvoriť niečo svoje, niečo vlastné. Začala som neobvykle logom, ktoré som nakreslila na rub technického výkresu – ružu a keďže rada robím veci trošku inak, i názov Rouz je spôsobom píš ako počuješ. To ‚ČO‘ prišlo o dobu neskôr.

Kedy tvoja značka vznikla a čo bolo motiváciou venovať sa šitiu sukničiek a doplnkov?

Oficiálne Rouz vznikla v decembri 2016, ale úplný začiatok je pre mňa zložité datovať, keďže s tou myšlienkou som sa pohrávala už v predošlom zamestnaní. 

Ako mnoho príbehov i ten môj začína na materskej „dovolenke“. Ako mamička krásnej dcérky som hľadala rovnaké oblečenie pre ňu i seba, ale bohužiaľ – bohudík som nenašla nič podľa svojich predstáv. Vyrobila som nám teda prvý pár sukničiek, druhý, tretí… Bavilo ma to, a tak som sa dopracovala k tomu ‚ČO‘ by dalo Rouz život. 

Prvotná myšlienka bola výroba kompletných variabilných setov, vrátane doplnkov (počnúc náušnicami, či náhrdelníkmi pre dámy, čelenkami, gumičkami do vlasov pre malé princezné, po manžetové gombíky, motýliky pre vyladenie partnera), kde si každý môže vybrať a vyskladať svoj set na mieru podľa vlastných predstáv a potrieb.

Predstav nám bližšie tvoju tvorbu, kde čerpáš inšpiráciu, aké materiály používaš…

Nedržím sa úplne posledných trendov, skôr mi je blízke retro. Vytvorila som si taký vlastný, ja mu hovorím, retro-folk štýl 😀

Šijem teda prevažne retro-folk sukničky, kruhové aj skladané (nielen) pre mamy a ich dcérky z bavlny, ale i menej krčivých zmesových materiálov. Nájdete u mňa i tylové viacvrstvové, lemované sukienky, ktoré pri točení vytvárajú nádhernú siluetu a potešia sa im nielen malé princezné.

Z ďalších materiálov používam čipky, satén, šifón. K tvorbe doplnkov zvyšky látok, bižutérny kov, rôzne kamienky, či perličky. Látky kupujem priebežne. Ja to nazývam už choroba. 😀 Vždy, keď zájdem do galantérie po maličkosť, odnášam si neplánovane látku, ktorá mi padla do očka. Inak si ich objednávam aj z internetu. 

Inšpiráciu čerpám všade okolo, ťažko identifikovať zdroj, ono sa to vždy v hlave nejako spojí. V poslednej dobe sa viac venujem šperku. Čo sa týka doplnkov (chokerov, náhrdelníkov, čeleniek) kvety na nich použité, sú ručne šité. V mojom ‚repertoári‘ najnovšie nájdete netradičné plesové doplnky od dominantných náhrdelníkových boleriek po nežné čipky na členky – v češtine to volám krajkové nákotníčky.

A čo budúcnosť? Čo je tvoj sen, čo vidíš tak o 10 rokov? 😉

Rouz je môj sen. 🙂 Táto práca ma naozaj napĺňa a samozrejme by som sa jej chcela venovať aj naďalej. Keďže ma stereotyp ubíja, ideálne by pre mňa bolo venovať sa tvorbe čo najintenzívnejšie, ako to je možné. Cítim v Rouz svoj potenciál. Teší ma celý proces od nápadu cez realizáciu a fotenie, až k rôznym zaujímavým spoluprácam a projektom. Milujem ten pocit, že v každom okamihu sa môžem venovať hociktorej časti tohto procesu, na ktorú mám práve chuť.

A čo budúcnosť? Verím, že v budúcnosti budem mať svoju vlastnú Rouz dielničku spolu s krajčírkami, kde sa budem môcť venovať tvorbe prototypov a autorských šperkov a doplnkov.

Ďakujem ti Rouz za rozhovor a príjemne strávený foto víkend v Brne!

Sledujte ma