Z handmade kuchyne IV. – Lubkasabi

Je čas na dezertík, milí handmade fans!

Tak čo, už ste prejedení? Verím, že po 3 chodoch (TUTU a TU) ešte nie a dáte si ajdezert. 😉

Dnes vám Ľubka upiekla chuťovku – fascinátor (pre tých, čo nevedia, o čo sa jedná, tak je to ozdoba určená na hlavu) a kto má šikovné ručičky, mohol by to podľa jej postupu tiež zvládnuť. Vitajte teda u

Lubkasabi

Ahoj Ľubka, vitaj v mojej kuchyni a veľmi ma potešilo, že si nám upiekla tento krásny fascinátor! Môžeš sa, prosím, predstaviť, odkiaľ pochádzaš, čomu sa venuješ?

Ahoj Katka, v prvom rade ďakujem za možnosť u teba „variť“ a predstaviť sa 🙂 Momentálne žijem a pôsobím v Košiciach, pochádzam však od Sabinova, kam sa stále rada vraciam. Aktuálne pracujem na finančnom oddelení jednej IT firmy v Košiciach a túto pomerne málo kreatívnu prácu si takpovediac kompenzujem tvorením. 🙂 Okrem tvorenia voľný čas rada trávim cestovaním v zahraničí aj po Slovensku a taktiež je mojou záľubou aj učenie cudzích jazykov – ako samouk sa venujem taliančine a ruštine. V posledných rokoch som začala športovať – chodím behať v rámci „boja“ proti môjmu sedavému životnému štýlu.

Kedy a ako sa u teba zrodila vášeň k handmade tvorbe a čo všetko tvoríš? 

Na začiatku bola svadba. 🙂 Moja vlastná. Keď ma môj drahý požiadal o ruku, spustil sa kolotoč príprav a vtedy vznikla aj myšlienka alebo taká túžba, vytvoriť aj niečo vlastné, jedinečné. Postupne som sa začala učiť rôzne techniky a na svadbu som nám vyrobila veľké množstvo maličkostí a doplnkov. Začínala som romantickými svietnikmi na čajové sviečky, ktoré teraz už v podstate nevyrábam, lebo mi učarovali šité textilné kvietky a z tých vyrábam všetko možné. 🙂 Najnovšie aj kvetinové fascinátory do vlasov ako tento. V portfóliu mám však aj radu kvetinových náušníc, čelenky, výrazné kvetinové náhrdelníky a tiež bohato zdobené opasky, na ktorých sú okrem ručne šitých saténových kvietkov aj perličky, kamienky, mašličky, buttonky… Súčasťou mojej tvorby sú aj kvetinové dekorácie, napríklad girlandy, ozdoba slávnostného stola, ozdoba fotokútika a podobne.

V tvojej tvorbe dominujú ručne vyrobené kvietky z látky. Ako dlho ti trvá vyrobiť takéto kvety, prípadne celý doplnok?

Každý kvietok šijem ručne zo saténu alebo saténovej stuhy, občas z organzy. Môže to trvať od 20 do 30 minút, kým je jeden kvietok vo svojej finálnej podobe – to závisí od bohatosti zdobenia a veľkosti samotného kvietku. Pracujem veľmi pedantne, nikdy sa neponáhľam, pretože viem, že by sa to na výsledku odrazilo. Z týchto kvietkov potom vyskladám celý kvetinový doplnok, a teda doba výroby závisí hlavne od počtu kvietkov, z ktorých sa skladá. Následne ho ešte dotváram a dozdobujem podľa účelu alebo podľa požiadaviek budúcej majiteľky a pridávam ďalšie súčasti ako napríklad francúzsky sieťkovaný závoj. 🙂

Fascinátor nie je v našich končinách obvyklý doplnok. Zvykneš ho nosievať? Ja sa priznám, že na mňa dosť zvyknú pozerať, keď sa s ním nastajlujem. 😀

Ja sa zasa priznám, že toľko odvahy ako ty nemám. 😀 Zatiaľ som podobný doplnok mala na verejnosti len na plese a na tématickej firemnej párty, ktorú sme mali v štýle 20. rokov. Ale veľmi sa mi táto móda páči a obdivujem ženy, ktoré to vedia nosiť, a teda aj teba. (PinKatS – Neboj Ľubi, ja ho tiež nenosím bežne, skôr výnimočne :D).

Kto alebo čo je tvojou najväčšou inšpiráciou? Odkiaľ čerpáš nápady?

Veľmi častou inšpiráciou sú mi ženy v mojom okolí, ktoré len tak medzi rečou spomenú, čo sa im páči a čo by si vedeli predstaviť nosiť a ako. Väčšinou im to potom vyrobím a darujem. 😀 Najväčším zadosťučinením mi je, keď vidím ich spokojnosť a aj to, že moja tvorba je bežnou súčasťou ich outfitu na akúkoľvek príležitosť. Ďalším zdrojom sú aj životné situácie ako moja spomínaná svadba, vianočné alebo veľkonočné sviatky a dokonca aj športové podujatia, kde rada nosím kvetinové doplnky vo farbách našej trikolóry. Samozrejme sledujem aj aktuálne trendy napríklad na Instagrame alebo Pintereste a tiež veľmi rada tvorím podľa želania ktorejkoľvek dámy, ktorá ma priamo kontaktuje a spolu dohodneme návrh kvetinového doplnku.

Veľmi sa poteším spätnej väzbe na moju tvorbu alebo hocijakej inšpirácii, postrehu, odporúčaniu, či rozhovoru o spoločných handmade starostiach aj radostiach. 🙂 Stačí, ak ma oslovíte komentárom alebo správou na týchto profiloch:

IG – @lubkasabi

FB – Lubkasabispolu so skupinou Lubkasabi Atelier, kde tvoríme komunitu handmade tvorcov

WEB – blog lubkasabi.wordpress.com

Sashe obchodík Lubkasabi

Tak poďme teda na fascinátorový dezert!

1. Základným materiálom kvetinového fascinátora je satén. Použila som saténovú stuhu krémovej farby, ktorá je veľmi elegantná a má v sebe vintage iskru.

2. Každý kvietok som ručne ušila do päťlístkového tvaru. Je to mravenčia práca, ale efekt za to stojí.

3. Hotové kvietky pripravené pre základ fascinátora. Dokopy som ich ušila 7, aby vytvorili dostatočnú plochu pre zdobenie fascinátora.

4. V tvare kruhu som kvietky prišila na podklad z filcu. Na ozdobenie som použila červenú flitrovú šnúrku, ktorú som postupne prešívala drobnými korálkami, aby pevne držali na podklade z kvietkov.

5. K dotvoreniu fascinátora som použila sieťkovaný francúzsky závoj v sýtočervenej farbe. Fascinátor sa do vlasov pripína štipcom, a tak je možné si ho v účese ľubovoľne umiestniť. 

6. Hotový kvetinový fascinátor špeciálne pre PinKatS. 🙂

Ďakujem Ľubke za pinkatsový fascinátor a prajem veľa trpezlivosti pri tvorení aj spokojné zákazníčky!

Fotopostup fascinátora: Lubkasabi

Fotografie a edit: Instadaddy a PinKatS

Sledujte ma